Krótka historia restauracji Orzeł Polskie Smaki
Dlaczego Orzeł? Otóż legendy, ale i słyszane opowieści starych mieszkańców Ujeściska, mówią o gniazdujących kiedyś na pobliskich drzewach orłach. Ja osobiście pamiętam stare odarte z kory drzewa, których dziś już nie ma, na których były pozostałości gniazd i pamiętam, jak mówiono, że kiedyś gniazdowały tu orły. W miejscu gdzie położona jest restauracja było kiedyś jezioro, ponoć rozległe, duże, może przybyły tu dlatego.
Orzeł, bo takowa restauracja istniała w Gdańsku w latach 50-60 tych, a w której śmieszny i niekoniecznie nadający się do publikacji epizod przeżył jeden z założycieli firmy po przybyciu ze wschodniej Polski.
Nazwa Restauracja Orzeł pojawiła się też przez zamiłowanie do tradycji i historii naszej rodziny, w której mieszają się wpływy narodów zamieszkujących dawną Rzeczpospolitą.
Nie wszystko jednak jest już tylko historią, zdarza się, że nad rozległymi terenami Ujeściska, a nawet nad restauracją, można ujrzeć krążącego orła. Myślę, że to bielik, ale w naszym polskim nazewnictwie określamy go orłem, tak jak w naszym godle.
Historia Ujeściska, dzielnicy w której znajduje się Restauracja Orzeł, to historia Komturów Krzyżackich, Napoleona, zamieszkujących tu Niemców, Ukraińców i oczywiście Polaków. Nasza rodzina przybyła na te tereny w roku 1975. Od tamtej pory staliśmy się dumnymi mieszkańcami tej starej historią dzielnicy. Dziś Ujeścisko jest jedną najlepiej rozwijających się dzielnic, a zarazem zachowuje swój stary, wiejski klimat.
Od 2020 roku nasza firma postawiła na nową formułę, którą pragniemy rozwijać i promować. Orzeł Polskie Smaki to rodzinna firma w skład której wchodzą: restauracja, pokoje gościnne i wkrótce, mamy nadzieję, kawiarnia z najlepszą kawą z manufakturowych palarni oraz domowe ciasta w najlepszych odsłonach.
Restauracja Orzeł to miejsce, które czerpie z najlepszych tradycji kuchni polskiej. Nasze dania przyrządzane są według sprawdzonych starych receptur opartych o naturalne i lokalne produkty. Specjalizujemy się w swojskiej kuchni przygotowanej bez przesady, za to w sposób i o smaku, który pamiętamy z dzieciństwa dzięki naszym Mamom i Babciom. Nasza restauracja ma niepowtarzalny klimat, nad którym pracuje nasz zawsze miły i pomocny zespół pracowników. Dysponujemy kilkoma salami w różnej aranżacji miejsc, od małych kameralnych, klubowych, do dużych imprezowych z własnym nagłośnieniem i efektami świetlnymi.
Na zewnątrz znajduje się duży parking, plac zabaw dla dzieci, a w sezonie ogródek ze stolikami w towarzystwie bujnych kwiatów pieczołowicie pielęgnowanych każdego dnia, gdzie w spokoju można delektować się naszą kuchnią, napojami, dużym wyborem alkoholi w klasie premium, ale i w średniej klasie, świeżym piwem z beczki, koktajlami oraz wybornym winem.
Mamy już 30 letnie doświadczenie w organizacji różnych imprez okolicznościowych, firmowych, bankietów, wesel oraz przyjęć grillowych. U nas urządzisz niezapomniane przyjęcie z muzyką lub bez, imprezę nocną czy dzienną bez względu na ilość osób, a nasze pokoje gościnne pozwolą wypocząć Tobie i Twoim gościom od natłoku wrażeń.
Pokoi gościnnych mamy kilka. Trzy pokoje dwuosobowe oraz apartament rodzinny, który oddajemy do dyspozycji Młodej Pary na weselach, gratis.
Jeśli Lubisz potrawy z grilla, na świeżym powietrzu z kufelkiem zimnego piwa łagodzącego zdecydowany smak i aromat grillowanych dań, to zapraszamy Cię do Orła, gdzie przygotujemy dla Ciebie niezapomnianą imprezę z kucharzem obsługującym grilla. Jeśli natomiast chcecie wybrać się we dwoje, czworo czy większej grupie, ale chcecie grillować sami, to od nowego sezonu wprowadzamy taką usługę. Będziecie mogli wybrać zestaw grillowy składający się z różnych mięs, warzyw, sera z butelką wina lub piwa z piwnego tłoka. Stoliki będą wyposażone w japońskie grille. Siadacie, dostajecie piwo, wino, zestaw marynowanych mięs, warzywa, sałatkę z fetą, sosy i zabawa jest Wasza :)
Tradycję przygotowywania własnych wyrobów wynieśliśmy z tradycji naszych przodków zamieszkujących wschodnie terytoria Polski, gdzie mieszały się smaki polskie, litewskie, tatarskie i niemieckie, co też jest częścią historii naszej rodziny.
Pieczemy pyszne, wcześniej marynowane mięsa, rolady, pasztety oraz wszelkie inne specjały kuchni polskiej i wschodniej. W specjalnym szamotowym piecu pieczemy całe prosiaki, dziki, indyki. Przygotowujemy deski serowe lub przekąskowe mieszane z wędlinami. Stawiamy na jakość i świeżość produktów. Na zamówienie pieczemy kiszki i babki ziemniaczane, przygotowujemy kartacze wileńskie w bulionie wołowo-drobiowym ze świeżą natką pietruszki. Planujemy wprowadzić mięsa w słoikach, tak jak przygotowywały je gospodynie we wsiach Kresów Wschodnich, Sejn i Suwalszczyzny. A teraz zapraszamy Cię, byś odwiedził nasz lokal i wszystkiego doświadczył osobiście.